Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Prema zvaničnim podacima za maj, čak 87% zaposlenih imalo je platu manju od 140.000 dinara, a 76% manju od 110.000 dinara

Plata koja pokriva osnovne socijalne i egzistencijalne potrebe radnika ili radnice i njihovih porodica u Srbiji iznosi 144.457 dinara. To pokazuje najnoviji obračun Centra za politike emancipacije.

Iznos plate za život nam govori koja je to najniža zarada koja bi radnicama i radnicima i njihovim porodicama omogućila elementarno pristojan život. Ona uvek mora biti dovoljna da pokrije osnovne potrebe uključujući hranu, odeću, stanovanje, javni prevoz, komunalije i telekomunikacije, obrazovanje, slobodno vreme i kulturu, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, troškove za higijenu i odmor.

I dok slušamo o rastu prosečne zarade možemo zaključiti da praktično tek svaki deseti radnik ili radnica prima platu od koje može pristojno da se živi.

Istovremeno, privreda Srbije je devetu godinu zaredom poslovala pozitivno. Tokom 2023. godine ostvarena je neto dobit u vrednosti od 8,2 milijarde evra, odnosno, 12,3% više u odnosu na 2022. godinu.

Vreme je da država zaštiti radnike i radnice i značajno poveća minimalnu cenu rada, a da kompanije, koje na njihovom radu ostvaruju ogromne profite, preuzmu odgovornost i omoguće svojim zaposlenima da iskorače iz siromaštva u koje ih preovlađujući poslovni model konstantno gura.

Deklaraciju o plati za život koju su potpisale četiri sindikalne centrale, više od dvadeset organizacija i preko 2000 individua možete pročitati i potpisati OVDE >>>

Print Friendly, PDF & Email