Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Animirani film “Plata za život” predstavlja unutrašnji monolog tekstilne radnice koja je izložena svakodnevnoj borbi da zadovolji osnovne potrebe.

Film je rađen po scenariju Olge Dimitrijević, a zasnovan je na brojnim istraživanjima međunarodne mreže Clean Clothes Campaign koja su prethodnih godina obavljena u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope. Nalazi pokazuju da u ovom delu Evrope oko 1,7 miliona radnika i radnica koji su zaposleni u industriji odeće i obuće – pretežno žena – prima zarade koje su ispod granice siromaštva, dok minimalne zarade u proseku pokrivaju tek 26% onoga što bi bila plata za život – plata koja zadovoljava osnovne socijalne i egzistencijalne potrebe radnika ili radnice i njihovih porodica.

Glavni cilj filma je da podigne vidljivost problema izrazito niskih plata u globalnim lancima snabdevanja modnih brendova i da podseti kompanije da moraju sprovesti jasne korake kako bi obezbedili da radnici i radnice duž celog lanca snabdevanja budu plaćeni tako da mogu da zadovolje svoje osnovne socijalne i egzistencijalne potrebe. Iako nam je fokus na položaju ljudi koji rade u industriji odeće i obuće, moramo naglasiti da se u sličnom, ako ne i istom položaju nalaze i mnogi drugi radnici i radnice. Tema plate za život je stoga univerzalna i od opšteg značaja.

Scenario: Olga Dimitrijević

Uloge:

Žena – Milica Stefanović

Glas radnica – Olga Dimitrijević

Glas radnika – Vladimir Simović

Animacija i montaža: Dana Vukajlović

Boje: Nataša Glišović i Dana Vukajlović

Dizajn zvuka: Vladimir Kerkez

Muzika: Stefan Mark Milojković / Buzz Box production Niš

Producenti: Bojana Tamindžija i Vladimir Simović

Podrška:

Brot für die Welt

Rosa Luxemburg Stiftung

transform! europe

POTPIŠITE DEKLARACIJU O PLATI ZA ŽIVOT KLIKOM OVDE!!!

Print Friendly, PDF & Email