Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Clean Clothes Campaign kroz mrežu svojih organizacija širom sveta svakodnevno prikuplja informacije o uticaju koronavirusa na položaj radnica i radnika u lancima snabdevanja velikih modnih brendova. Informacije na blogu se ažuriraju svakodnevno, a do sada prikupljeni podaci uglavnom govore o tom da se su sa pandemijom koronavirusa potvrdili nejednaki odnosi moći koji definišu globalnu organizaciju proizvodnje odevnih predmeta i obuće i da radništvo plaća najveću cenu trenutne krize.

Čim je pandemija pogodila glavne svetske kompanije, one su reagovale svojim uobičajenim poslovnim refleksom, gurajući rizik i troškove na mrežu dobavljača i podugovarača. Na ovaj način mnoge firme su ostale bez finansijskih sredstava da radnicama i radnicima isplate zarade, čak i za već obavljen posao. U pojedinim slučajevima radnice i radnici su zbog straha od gubitka posla, prinuđeni da nastave sa radom, rizikujući na taj način zdravlje i opštu bezbednost.

Blog koji je svakodnevno ažuriran, uključujući i informacije za Srbiju, pratite klikom OVDE >>>

CPE je od 2017. godine organizacija članica inicijative Clean Clothes Campaign, globalne mreže čiji su fokus radni uslovi i osnaživanje radnica i radnika u industriji tekstila i odevnih predmeta.

Print Friendly, PDF & Email