Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije vas poziva na predavanje koje će u petak 15. decembra sa početkom u 19:00, u Kamenoj sali Doma sindikata (Trg Nikole Pašića 5), održati Costas Lapavitsas. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.

O predavaču:
Costas Lapavitsas je profesor ekonomije na School of Oriental and Asian Studies, Univerzitet u Londonu. Bio je izabran u grčki parlament kao zastupnik Sirize. Lapavitsas zastupa mišljenje da se grčki razvoj jedino može ostvariti izlaskom iz eurozone (tzv. Grexit). Dugi niz godina bavi se teorijama novca i finansija, a širu javnu prepoznatljivost stekao je publikacijama i kritičkim intervencijama u raspravi o krizi evrozone.

Moderacija: Ksenija Đurović

FB event  >>>

Costas Lapavitsas: Za socijalističku strategiju u Evropi

Tokom krize evrozone veliki deo evropske levice zagovarao je ostanak unutar Evropske monetarne unije (EMU) i Evropske unije (EU), često se pozivajući na internacionalizam, dok su paralelno gradili široke koalicije koje su se borile protiv mera štednje i neoliberalizma. Ipak, EMU je u praksi funkcionisala kao mehanizam dominacije nemačkog proizvodnog kapitala razvijanog na potiskivanju nemačkih radnica i radnika. Kako je kriza evrozone pacifikovana, preostala je utvrđena podela Evrope između nestabilnog centra kojim dominira Nemačka, južne periferije koja je ostala bez izgleda za rast i centralnoevropske periferije koja je zavisna od nemačke industrije. Suočena sa ovako surovom realnošću, strategija Levice, zasnovana na klasnoj perspektivi, mora uključivati odbacivanje EMU, sukobvljavanje sa EU i zahtev za narodnim suverenitetom. To bi obezbedilo istinsku bazu za internacionalizam u Evropi.

::::::::::::::::::::::::::::::

Predavanje je organizovano u okviru programa Studije socijalizma koji Centar za politike emancipacije sprovodi tokom 2017. godine uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung.

Print Friendly, PDF & Email