Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Nedavno smo, u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenim granskim sindikatima “Nezavisnost”, pozvali sve građane i građanke Srbije, društvene pokrete i nevladine organizacije da podrže zahteve sindikata za podizanjem minimalne zarade barem do nivoa minimalne potrošačke korpe na predstojećim pregovorima o minimalnoj ceni rada koji će se odigrati u okviru Socijalno-ekonomskog saveta ovog leta. Sa više strana smo dobili pitanje – kako podržati ovu borbu.

Za početak, svi se mogu uključiti u kampanju #DižiMinimalac koja se odvija na društvenim mrežama i time podići vidljivost ovog pitanja:

– podelite javni status uz hešteg #DižiMinimalac o tome zašto vi mislite da današnja minimalna zarada nije dovoljna za dostojanstven život;

– pridružite se ljudima i organizacijama koje već aktivno podržavaju kampanju Diži minimalac i napravite fotografiju sa strelicom što možete uraditi uz pomoć platforme Canva – kliknite OVDE i u okvir ubacite vašu fotografiju koju potom možete sačuvati na računaru ili telefonu i podeliti na društvenim mrežama uz hešteg #DižiMinimalac;

– na vašu Facebook profilnu sliku dodajte okvir Diži minimalac koji možete naći klikom OVDE a u opisu fotografije dodajte hešteg #DižiMinimalac i napišite zašto mislite da minimalna zarada mora biti veća.

Uskoro ćemo sastaviti i predlog pisma koje ćete moći da šaljete Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Vladi Republike Srbije kako bismo sa što više strana ukazali na probleme sa kojima se radnice i radnici sa najnižim primanjima svakodnevno susreću i nužnost povećanja minimalne zarade barem do nivoa minimalne potrošačke korpe. Planiramo još aktivnosti na ovom planu. Borba za veće minimalne zarade tiče se svih nas.

Pregovori u okviru Socijalno-ekonomskog saveta još nisu počeli i očekuje se da će krenuti sredinom avgusta. Ipak, u javnosti se već čuju najave predsedika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, da će minimalna zarada biti povećana sa 32.000 dinara na 35.000 dinara. Treba podsetiti da predsednik, prema Zakonu o radu, nema nikakve ingerencije u procesu određivanja minimalne zarade. Pored toga, cifra od 35.000 dinara je i dalje daleko od nivoa minimalne potrošačke korpe koja se u Zakonu o radu pominje kao referentna vrednost od koje se polazi pri utvrđivanju minimalne cene rada. Trenutno minimalna potrošačka korpa iznosi oko 39.000 dinara i za očekivati je da će do kraja godine prebaciti cifru od 40.000.

Minimalna zarada se trenutno nalazi ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu i najdrastičniji je pokazatelj srozavanja životnog standarda većine stanovništva Srbije. Zato je povećanje minimalne zarade u cilju dostizanja nivoa koji bi omogućio radnicama i radnicima Srbije da žive od svog rada prvi korak stvarnog ekonomskog razvoja koji bi u prvi plan stavljao dostojanstven život radnica i radnika i socijalnu održivost i omogućio stvarni društveni razvoj Republike Srbije u celini.

Print Friendly, PDF & Email