Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Od 16. do 21. jula na Fruškoj Gori je održana prva letnja škola pod nazivom “Levica” u organizaciji Centra za politike emancipacije a u saradnji sa Rosa Luxemburg Stiftung. Četrdeset učesnika i učesnica je u četiri dana intenzivnog programa imalo priliku da dobije bazične informacije i proširi znanja o osnovnim teorijskim konceptima, istorijatu levice, ali i dilemama koje se danas pred nju postavljaju.

Četvorodneni program započet je kratkim osvrtom na savremene političke ideje (Vladimir Simović), razgovorom na temu ideologije (Aleksandar Stojanović) i izlaganjem osnovnih Marksovih ekonomskih postavki i kritike političke ekonomije (Darko Vesić). U nastavku škole razgovaralo se o istorijatu levog pokreta u XIX i XX veku (Miloš Jadžić), ali i o dilemama i potencijalima savremene levice (Ana Veselinović i Boris Kanzleiter). Pokrivene su i teme odnosa LGBT pokreta i levice (Dušan Maljković), feminizma i specifičnog položaja žena u savremenom kapitalizmu (Tanja Vukša).

Treći dan letnje škole bio je rezervisan za analizu transformacije kapitalističke ekonomije u XX veku i uzroka aktuelne ekonomske krize (Goran Musić). Učesnici/e su pogledali/e i dokumentarni film Debtocracy snimljen 2011. godine u kojem se govori o aktuelnoj krizi koja potresa Grčku, njenim uzrocima i povezanošću sa globalnim kontekstom.

Poslednji dan razgovaralo se o vezi umetnosti i levice kroz istoriju (Vida Knežević i Marko Miletić) i o važnosti ekološkog pitanja za artikulaciju alternativne politike (Iva Marković). Poslednje izlaganje pokrilo je temu reprezentacije društvenih pokreta u javnosti (Nikoleta Kosovac), ali se ujedno pretvorilo i u otvoreni razgovor u kojem su aktivisti i aktivistkinje iz studentskog pokreta analizirali/e uspehe i neuspehe reprezentacije studentskog pokreta u Srbiji, (ne)postojanje medijske strategije, povlačeći paralele sa društvenim pokretima iz celog sveta poput “arapskog proleća” i Occupy Wall Street.

Živahne diskusije koje su pratile sva izlaganja, kao i završni razgovor na kojem su artikulisani i neki konkretniji predlozi za organizovano delovanje možda su i najvažniji rezultati letnje škole. Sledeće godine Centar za politike emancipacije organizovaće ovu školu ponovo jer interesovanje za levicu kao zbirnu imenicu politika koje zahtevaju jednakost u svim društvenim sferama sferi postoji, a prostora za artikulisanje ideja koje predstavljaju alternativu postojećem poretku manjka.

Program ovogodišnje letnje škole možete preuzeti ovde.

Print Friendly, PDF & Email