Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Plata na granici siromaštva je sramotna stvarnost radnica i radnika u tekstilnoj industriji. Opšte je prihvaćen stav da su uslovi rada i plate u okviru modne industrije u Evropi bolji nego u Aziji. U stvarnosti, postojeći jaz između procenjene najniže plate za život u odnosu na zakonski propisane minimalne zarade, kao i u odnosu na realne plate koje radnice i radnici primaju, veći je u Evropi nego u Aziji. U zemljama Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope prisutan je i komparativno niži stepen sindikalne organizovanosti, naročito u sektoru tekstilne proizvodnje.

Plata za život je kategorija koja uključuje samo troškove života, dok je minimalna zarada politički dogovoren iznos. Minimalna zarada ne štiti radnice i radnike od siromaštva. Naša istraživanja su pokazala da u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope minimalna zarada u proseku iznosi tek 25% od iznosa plate za život.

Poslovni model brze mode na globalnom nivou stvara potrebu za politikom koja se, uzimajući u obzir razlike između država, bori protiv međunarodnog i međuregionalnog takmičenja u snižavanju cene rada. Jednostrani i nacionalno orijentisani pristupi u proceni iznosa plate za život rizikuju da upadnu u zamku “kompetitivne prednosti” i samim tim ne uspevaju da se izbore sa silaznom spiralom što im je prvenstveno bio cilj. Ovakvi pristupi treba da budu dopunjeni regionalnim pristupom. Kroz naš koncept regionalne najniže plate za život želimo da intenziviramo zahteve za platom za život i potpomognemo pregovaračku moć sindikata. Želimo da dostignemo pristojan život i dostojanstvo na radu za sve radnice i radnike u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Info poster o plati za život možete preuzeti klikom OVDE >>>

Krajnje je vreme da radnice i radnici u zemljama Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope budu adekvatno plaćeni za svoj rad.

Clean Clothes Campaign je međunarodna mreža koja radi na poboljšanju uslova rada u globalnoj industriji odeće i obuće. CCC okuplja 250 organizacija i sindikata iz celog sveta. Centar za politike emancipacije je nosilac aktivnosti CCC u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email