Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije daje punu i nepodeljenu podršku radnicima Falk Ista iz Knjaževca koji su juče održali jednosatni štrajk upozorenja tražeći povećanje plata.

Visoka inflacija i naglo povećanje troškova života u poslednjih godinu i po dana učinili su život tekstilnih, ali i svih ostalih radnika i radnica u Srbiji gotovo nepodnošljivim. Povećanje minimalne zarade u ovoj godini gotovo je neosetno uzme li se u obzir povećanje cena namirnica i ostalih osnovnih životnih troškova.

Radnici Falk Ista su zato od menadžmenta zahtevali povećanje plata na nivo minimalne potrošačke korpe i program povećanja plata do nivoa od 70% plate za život u sledećim godinama.

FOTO: facebook.com/sloga.falceast

Kako nisu dobili zadovoljavajuće odgovore i garancije, radnici i radnice su se odlučili na jednosatni štrajk upozorenja. Uvereni smo da će ovaj šrajk biti uspešan kao i onaj koji su organizovali 2017. godine koji je rezultovao formiranjem sindikata, kolektivnim ugovorom i uspostavljanjem komunikacije sa upravljačkim strukturama kompanije što do tog trenutka nije bila praksa.

U okviru podrške radnicima i radnicama Falk Ista, Centar za politike emancipacije će tražiti i podršku međunarodne mreže Clean Clothes Campaign, čiji smo deo, a koja se bavi upravo pravima radnika i radnica u globalnoj industriji odeće i obuće vršeći pritisak na modne brendove da poštuju prava svih ljudi koji za njih proizvode. Jedan od zahteva koji su zaposleni u Falk Istu stavili pred svoju upravu tiče se plate za život kao jedinog merila dostojanstenog života. Proračun koji smo radili u okviru mreže Clean Clothes Campaign kaže da plata za život, prema do sada dostupnim podacima iz 2021. godine, iznosi 114.752 dinara. Inflacija je ovu cifru učinila samo većom, a minimalna zarada pokriva jedva trećinu ovog iznosa.

Zato ponavljamo: radnicima i radnicama Falk Ista dajemo punu podršku, a od upravlljačkih struktura knjaževačke fabrike i brendova čiji se proizvodi proizvode u toj fabrici tražimo da ispune zahteve svojih zaposlenih i omoguće im dostojanstvene uslove života i rada.

Više informacija o plati za život možete naći klikom OVDE >>>

Deklaracija o plati za život, koju su potpisale tri sindikalne centrale – UGS “Nezavisnost”, Savez samostalnih sindikata Srbije i USS “Sloga” – možete pročitati i potpisati klikom OVDE >>>

Print Friendly, PDF & Email