Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

O Orljavi

Radnice Orljave, fabrike u državnom vlasništvu, su šile za nemački brend “Olimp” (Olymp) već nekih pedeset godina. Dakle gotovo čitava dva radna veka jedan od većih nemačkih brendova je svoje proizvode šio u Požegi u Hrvatskoj. A onda je fabrika zatvorena prošle godine. Iako je po zakonu obavezna da isplati otpremnine radnicama, hrvatska država je pronašla rupu u zakonu i odbila da to uradi. Pa je tako 172 radnice ostalo bez otpremnina. I zato smo se obratili Olimpu i od njega zahtevamo da istupi i preuzme odgovornost za radnice koje su za njega šile poslednjih 6 decenija i toliko su zaslužile. Olimp tvrdi da je socijalno odgovoran, ali je ipak napustio radnice koje su proizvodile njegovu odeću. Odgovornost ima i Vlada Republike Hrvatske, kao vlasnik Orljave, kojoj smo se obratili prošle godine, kao vid podrške Novom sindikatu i radnicama Orljave. I sada tražimo da radnicama isplate pune otpremnine!

Radnice fabrike Orljava iz Požege

Zašto bi trebalo da podržite radnice Orljave

Radnice ove fabrike su se našle u nebranom grožđu: kao i u Srbiji, pravni sistem je namešten tako da prvenstveno odgovara vlasnicima kapitala i najčešće na štetu radnika i radnica. Lutanja kroz beskrajne hodnike birokratije i meandre sudskog sistema jako retko daju rezultate jer su “hodnici” namešteni tako da omoguće beskrajno šetanje do iznemoglosti – kao što je slučaj sa svakim administrativnim sistemom koji se namešta tako da vam onemogući da do nekih svojih prava dođete. A iako se ovaj slučaj dešava u susednoj Hrvatskoj, treba imati na umu da se slične, ako ne i iste stvari dešavaju i u Srbiji. A i da se ne lažemo, svako od vas se makar delimično prepoznaje u ovom bespomoćnom šetanju. Te, ako hoćete da pomognete i našim radnicima i radnicama – sada pomozite radnicama Orljave:

● Podržite ih tako što ćete poslati pismo Olimpu kojim ćete od ovog brenda zahtevati da preuzme odgovornost za radnice koje su šezdeset godina šile za ovaj brend, ili im pišite na zvaničnu Facebook ili Instagram stranicu.

● Pošaljite pismo Džerardu Batleru, istaknutom dugogodišnjem ambasadoru Olympa.

● Šerujte ovaj post.

● Zapratite našu stranicu.

Više informacija pronađite na:

PYW/Orljava

CCC/Orljava

Print Friendly, PDF & Email