Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije (CPE) vas poziva na drugu u nizu radionica Kako do boljih uslova rada u industriji tekstila, kože i obuće? koja će biti održana u subotu 12. decembra sa početkom u 17 časova.

Radionica je namenjena zaposlenima u industriji tekstila, kože i obuće. Broj učesnika i učesnica je ograničen.

Prijava za radionicu moguća je klikom OVDE >>>

Cilj radionice je dalji nastavak diskusije o mogućnostima sindikalne borbe u uslovima globalizovane proizvodnje.

Agenda:

17:00 Predstavljanje učesnika i učesnica

17:15 Nađa Gojović (Savez samostalnih sindikata Srbije): Diskriminacija sindikalnih predstavnika i mogućnosti zaštite

17:30 Mirjana Pavić (UGS Nezavisnost): Jedno iskustvo organizovanja sindikata u fabrici

17:45 Pitanja i diskusija

18:00 Mario Iveković (Novi Sindikat): Primer dobre prakse sindikalne borbe iz Hrvatske

18:15 Pitanja i završna diskusija

Tokom radionice ćemo imati priliku da od direktnih učesnika i učesnica čujemo kako izgleda sindikalna borba i sindikalno organizovanje u vreme konstantnog srozavanja radnih prava i sve većeg ograničavanja sindikalnog delovanja. Razgovaraćemo o primerima konkretne sindikalne borbe u Srbiji i Hrvatskoj. Time ćemo dodatno produbiti neke od tema koje smo otvorili na prvom susretu. Koje su granice naših borbi i naših zahteva? Kako se na terenu boriti protiv straha i apatije kod radnica i radnika? Koje nadnacionalne mehanizme možemo koristiti i kako?

Clean Clothes Campaign (CCC) je međunarodna inicijativa koja deluje od 1989. godine i koja je posvećena poboljšanju uslova rada i osnaživanju radnica i radnika u globalnoj industriji odevnih predmeta. CCC okuplja više stotina organizacija i sindikata širom sveta koji su jednako zastupljeni u zemljama proizvodnje (zemlje jeftine radne snage u koje kompanije najčešće izmeštaju proizvodnju) i razvijenim potrošačkim zemljama (zemlje iz kojih najčešće potiču kompanije i za čije se tržište odevni predmeti uglavnom proizvode). Takva zastupljenost nam omogućava da identifikujemo lokalne probleme i ciljeve i transformišemo ih u globalne akcije. CPE je od 2017. godine organizacija članica CCC mreže.

Print Friendly, PDF & Email