Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije (CPE) vas poziva na radionicu “Kako do boljih uslova rada u industriji tekstila, kože i obuće?” koja će biti održana 28. novembra sa početkom u 15 časova.

Radionica je namenjena zaposlenima u industriji tekstila, kože i obuće. Broj učesnika i učesnica je ograničen.

Prijava za radionicu moguća je klikom OVDE >>>

Cilj radionice je upoznavanje učesnika i učesnica sa dosadašnjim radom mreže Clean Clothes Campaign i resursima koje ova mreža može ponuditi radnicama i radnicama u Srbiji i time pomoći njihovo organizovanje za bolje uslove rada i veće plate.

Agenda:

15:00 Predstavljanje učesnika i učesnica

15:15 Bojana Tamindžija (CPE/CCC): Šta je u stvari Clean Clothes Campaign mreža i kako funkcioniše?

15:25 Vladimir Simović (CPE/CCC): Kako funkcionišu globalni lanci snabdevanja i koje mesto u njima zauzima Srbija?

15:35 Pitanja i diskusija

15:50 Stefan Aleksić (CPE/CCC): Kako funkcioniše CCC sistem urgentne pomoći za radnice i radnike (Urgent Appeal)?

16:00 Uroš Savić (Sindikat “Sloga”): Primer dobre prakse sindikalnog organizovanja u sektoru tekstila, kože i obuće u Srbiji

16:15 Pitanja i završna diskusija

Tokom radionice ćemo razgovarati o načinu na koji se gssalno organizuje lanac snabdevanja velikih modnih brendova i lociraćemo mesto Srbije i lokalne industrije tekstila, kože i obuće u okviru tog lanca. Bolje razumevanje pozicije u kojoj se nalazimo važno je i za razumevanje svih raspoloživih sredstava koja nam stoje na raspolaganju prilikom borbe za bolje uslove rada. Predstavićemo alate i mogućnosti koje Clean Clothes Campaign mreža uspešno koristi već 30 godina podržavajući radnike i radnice širom sveta. Namera nam je da tokom radionice čujemo i konkretna iskustva organizovanja radnika i radnica iz industrije tekstila, kože i obuće u Srbiji, pa da udruživanjem snaga strateški radimo na poboljšanju uslova rada u ovom sektoru.

Clean Clothes Campaign (CCC) je međunarodna inicijativa koja deluje od 1989. godine i koja je posvećena poboljšanju uslova rada i osnaživanju radnica i radnika u globalnoj industriji odevnih predmeta. CCC okuplja više stotina organizacija i sindikata širom sveta koji su jednako zastupljeni u zemljama proizvodnje (zemlje jeftine radne snage u koje kompanije najčešće izmeštaju proizvodnju) i razvijenim potrošačkim zemljama (zemlje iz kojih najčešće potiču kompanije i za čije se tržište odevni predmeti uglavnom proizvode). Takva zastupljenost nam omogućava da identifikujemo lokalne probleme i ciljeve i transformišemo ih u globalne akcije. CPE je od 2017. godine organizacija članica CCC mreže.

Print Friendly, PDF & Email