Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije vas poziva da prisustvujete trinaestom po redu Radnom stolu u okviru programa Participativna demokratija koji ćemo realizovati tokom ove godine u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Radni sto #13 biće održan u tribinskoj sali Doma omladine Beograda u četvrtak 23. novembra od 19 časova pod naslovom “Stanovanje – od privatizacije do deložacije”.

Učesnici/e:
Iva Čukić, Nebojša Milikić, Danilo Ćurčić.

Razgovor će voditi Nemanja Pantović.

Pozivamo vas na javnu raspravu o deložacijama koje u poslednje vreme sve češće pogađaju ljude iz nižih društvenih slojeva, ostavljajući ih bez krova nad glavom. Izvršni postupak, uveden zakonom 2011. godine omogućava da privatna potraživanja budu naplaćena oduzimanjem nepokretnosti, ali i kuća i stanova dužnika. Meta deložacija često su bile žene sa decom, dok je njihovo stambeno pitanje zakomlikovano prethodnim privatizacijama ili restitucijom. Ova činjenica ukazuje na sistematski karakter iseljenja koja idu ruku pod ruku sa rehabilitacijom kapitalizma. Uništivši mesta rada, privatizacija je stigla i do kućnih pragova. Ovakvo legalizovano razbojništvo, koje sprovodi 236 registrovanih izvršitelja, u poslednje vreme naletelo je na otpor javnosti. Nekoliko kolektiva se organizovalo kako bi se borilo protiv talasa deložacija od proleća 2017. godine, iako ne smemo zaboraviti ni talas iseljavanja romskih porodica iz njihovih naselja, ili pak iseljavanja porodica iz njihovih domova usled nasilnog raščišćavanja terena za gradilište privatnog projekta Beograd na vodi. Dođite da razgovaramo o praksi deložacija, njihovim uzrocima i strategijama i mogućnostima solidarnog političkog delovanja kako bi se artikulisao otpor jednoj ovakvoj antisocijalnoj politici.

Print Friendly, PDF & Email