Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije vas pozivaju da prisustvujete pentaestom po redu Radnom stolu u okviru programa Participativna demokratija koji realizujemo u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Radni sto #15 koji nosi naslov „Zašto je važno govoriti o nejednakostima u društvu?“, biće održan u utorak, 13. februara u 19 časova, u tribinskoj sali Doma omladine Beograda.

U razgovoru učestvuju:
Maja Krek, sociološkinja
Rastislav Dinić, filozof
Miloš Vučković, novinar portala Radnik.rs

Razgovor će voditi Vladimir Simović, Centar za politike emancipacije.

Kada pogledamo zvanične statistike Republike Srbije, može delovati da naše društvo doživljava određene ekonomske napretke. Ipak, ako, primera radi, procenat nezaposlenih stalno opada, a to nije ispraćeno značajnijim rastom broja zaposlenih, jasno je da statistički nalazi svašta ispuštaju da pokažu. Statistika nam ne govori ništa ni o kvalitetu novootvorenih radnih mesta, a dosta zamagljuje i pitanje plata koje se na tim radnim mestima mogu zaraditi. Stalno ponavljani parametar bruto društvenog proizvoda teško da nam može reći bilo šta o tome kako ljudi zaista žive, a najavljeni rast zarada ostaje da odzvanja kao eho obećavane, ali nikada dočekane bolje budućnosti. U nedavno objavljenom tekstu na portalu Peščanik, sociološkinja Maja Krek iznosi argumentaciju koja pokazuje da zapravo “Srbija danas neodoljivo liči na društvo kakvo je opisivao Marks pre čitav vek i po – duboko podeljeno na eksploatatore i one koji imaju tek za biološku reprodukciju ili ni toliko.” Dok domaće statistike pokazuju progres, na evropskom nivou Srbija se pozicionira kao zemlja sa najekstremnijim nejednakostima, koje, što se više udaljavamo od socijalističke prošlosti, postaju sve esktremnije.

*Ilustracija: http://blogs.20minutos.es/eneko/

Print Friendly, PDF & Email