Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije vas poziva da prisustvujete osamnaestom po redu Radnom stolu u okviru programa Participativna demokratija koji realizujemo u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Radni sto #18 pod naslovom “Kreativna eksploatacija” biće održan u utorak, 15. maja u 19 časova, u klubu Doma omladine Beograda.

Učestvuju:
Vida Knežević, istoričarka umetnosti i članica Kontekst kolektiva,
Lazar Džamić, predavač na FMK-u i kreativni strateg,
Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti,
Šejma Fere, umetnica,
Hristina Mikić, ekonomistkinja.

Razgovor će voditi Lav Mrenović, Centar za politike emancipacije

Osnivanje saveta za kreativne industrije premijerke Ane Brnabić izazvalo je kontroverze u kulturnoj javnosti. Rasprava se vodila oko učešća ličnosti za koje se smatralo da su naklonjene opoziciji, dok je iz vidokruga javnosti izostala perspektiva rada u kulturi i šta uopšte kreativna industrija znači.

Kroz razgovor ćemo pokušati da kritički odgovorimo na pitanja šta je kreativna industrija, zašto se naziva industrijom i šta se krije iza pojma kreativnosti. Da li će se jačanjem ovog sektora podstaći razvitak domaće ekonomije ili je, pak, u pitanju samo još jedan vid eksploatacije jeftine radne snage? Kako su procesi komodifikacije kulture i džentrifikacije povezani sa kreativnim industrijama? Koje su posledice komodifikacije kulture – koje će institucije i stvaralaštva preživeti na tržištu i da li će biti pristupačne građanima i građankama? Šta je kreativna ekonomija i da li je ona zaista rešenje za naše probleme?

Print Friendly, PDF & Email