Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

novi radni sto

Centar za politike emancipacije vas poziva da prisustvujete drugom Radnom stolu u okviru programa Participativna demokratija koji ćemo realizovati tokom ove godine u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Radni sto #2 biće održan u tribinskoj sali Doma omladine Beograda u sredu 02. marta od 19 časova pod naslovom “Cenzura medija ili mediji u kapitalizmu?”

Učesnici/e:
Jovana Gligorijević, Vreme
Tanja Jakobi, Centar za istraživanje javnih politika
Saša Dragojlo, BIRN

Preko video linka će nam se iz Zagreba priključiti i Andrea Milat, UMD i Bilten

Razgovor će voditi Marko Miletić, Mašina.

Cenzura medija je tema koja zaokuplja javnost Srbije. Privatizacija je navodno trebalo da obezbedi nepristrasan odnos medija prema stvarnosti koju živimo. Ipak, realnost je da političke i ekonomske elite direktno ili indirektno oblikuju medijske sadržaje. Fokusiranost na tržišnu utakmicu u velikoj meri usmerava i sadržaje koje mediji plasiraju, a sve nesigurniji ekonomski položaj novinara i novinarki izravno utiče na njihov rad.

Kako je produbljivanje polja demokratije nemoguće bez dostupnosti relevantnih informacija, nameće se pitanje kako promeniti medijsko polje. Za ovo je nužno reflektovati i širi okvir u kojem ovo polje funkcioniše, pa postaviti i još jedno pitanje: da li je moguća promena polja bez promene sistema u kojem se ono reprodukuje?

Koje bi funkcije mediji trebalo da obavljaju i da li ih oni danas obavljaju?
Šta nam je donela i odnela privatizacija medija?
Kakav je danas materijalni položaj novinara/ki?
Koji su mehanizmi (auto)cenzure medija?
Kako graditi alternativu?

Print Friendly, PDF & Email