Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije vas poziva da prisustvujete 21. po redu Radnom stolu u okviru programa Participativna demokratija koji realizujemo u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Radni sto #21 pod naslovom “Kako se prave bebe? Roditeljstvo između želje, dužnosti i troškova” biće održan u utorak, 09. oktobra u 19 časova, u klubu Doma omladine Beograda.

Učestvuju:

Jasmina Mihnjak, roditeljski portal Bebac.com,
Biljana Stanković, Filozofski fakultet u Beogradu,
Miša Stojiljković, novinar.

Razgovor će voditi Ana Simić, politikološkinja i učesnica programa Studije socijalizma.

Poslednjih meseci vlast često zastrašuje stanovništvo “apokaliptičnim” narativom kako ćemo “nestati kao nacija”, te da se hitno mora podići natalitet. Kao posledica tog nacionalističkog diskursa povremeno se javnosti predstavljaju nacrti mera populacione politike, od kojih samo neke stupe na snagu. Iako je socijalna pomoć za roditeljstvo načelno poželjna, ona je jednokratna i nije dovoljna za zadovoljenje potreba porodice. Pored toga, ne uzima se u obzir da je trenutna pozicija žena na tržištu rada iznimno loša, kao i kakve posledice ovakve politike imaju na ukupan položaj žena u društvu.

Žene u Srbiji primaju za 22 odsto manje plate od muškaraca, češće gube i teže nalaze posao, dobijaju otkaze kada zatrudne, rade u prekarnim uslovima i trpe mobing. Odgajanje dece postaje skuplje zbog mera štednje koje se sprovode na čitav niz socijalnih institucija, trpe nasilje u porodici od kojeg ne uspavaju da ih spasu ni institucije koje su za to zadužene, dok je teret kućnog rada uglavnom stavljen na leđa žena. Na Radnom stolu ćemo razgovarati o karakteristikama ženskog rada u kapitalističkom društvu, merama populacione politike, kao i posledicama patrijarhalnih narativa koji u sprezi sa nacionalističkim diskursom višestruko degradiraju već loš položaj žena u društvu.

Print Friendly, PDF & Email