Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Inicijativa Pravo na vodu vas poziva da prisustvujete 24. po redu Radnom stolu u okviru programa Participativna demokratija koji već treću godinu za redom organizuju Centar za politike emancipacije i Dom omladine Beograda.

Radni sto #24 biće održan u tribinskoj sali Doma omladine Beograda u četvrtak 14. mart od 19 časova pod naslovom „U susret 22. martu, Svetskom danu voda“. Razgovor je uvršten u mapu dešavanja povodom Međunarodnog dana akcije za reke.

Učestvuju:

Milica Marušić, Odbranimo reke Stare planine,

Robert Kasumović, portal Mašina, Forum Roma Srbije, Niš,

Zoran Bukvić, Savski nasip.

Razgovor će voditi Žaklina Živković, Pravo na vodu.

Voda postaje sve značajnija tema, kako u svetu, tako i u Srbiji. Od malih hidroelektrana na Staroj planini preko Savskog nasipa u Beogradu do problema sa neispravnom vodom u Vojvodini, voda je razlog protesta. Najveći protest za zaštitu reka, odnosno vodnih dobra, održan je u Beogradu 27. januara ove godine. Okupio je sve lokalne inicijative iz Srbije koje se zalažu za odbranu reka, a pridružili su im se i borci i borkinje za odbranu reka iz regiona kao i nekoliko hiljada građana i građanki.

Potreba za organizovanjem ispostavlja se još hitnijom ako imamo u vidu da se proces dalje privatizacije vode ubrzava. Izmenama Zakona o komunalnim delatnostima omogućena je privatizacija tih delatnosti, što uključuje i vodosnabdevanje. Primena zakona je bila ekspresna. Fabrika vode u Zrenjaninu, koju je izgradio privatni konzorcijum, tako je ušla u zakonske okvire i ubrzo počela sa radom. Lokalna incijativa Zajedno za vodu ukazuje na sve nepravilnosti u ovom procesu, a radi i nezavisno istraživanje ispravnosti vode. Poslednji nalazi pokazuju da je voda i dalje neispravna. Šta će biti dalje sa vodosnabdevanjem u Zrenjaninu ostaje otvoreno pitanje.

Inicijativa Pravo na vodu je pozvala lokalne aktiviste i grupe da se povezuju i stvaraju mrežu koja bi se suprotstavila daljoj privatizaciji vode i uništavanju vodnih resursa. Cilj je obezbediti dostupnu i kvalitetnu voda za piće uz participativno upravljanje nad vodnim resursima na inkluzivnoj i neprofitnoj osnovi. Svetski dan voda, 22. mart biće nova prilika da se ovi zahtevi čuju jasno i glasno.

U toku diskusije ćemo pokušati da odgovorimo na sledeća pitanja: Da li će voda postati politička tema? Da li trenutni mejnstrim politički akteri govore dovoljno o vodi i da li nude rešenja za probleme lokalnih zajednica? Mogu li lokalne inicijative okupljene oko vode da postanu politički akteri i da li oni to uopšte žele?

*Fotografija: Radomir Duvnjak, Protest 27. januara 2019.

Print Friendly, PDF & Email