Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Clean Clothes Campaign Srbija, F.Fm i Centar za politike emancipacije vas pozivaju na 26. po redu Radni sto pod naslovom “Ko oblikuje tekstilnu i modnu industriju u Srbiji?” koji će biti održan u četvrtak, 16. maja, u 19 časova, u tribinskoj sali Doma omladine Beograda.

U razgovoru učestvuju:

Nenad Radujević, generalni menadžer Beogradske nedelje mode,

Milica Lupšor, ROZA udruženje za radna prava žena,

Stefan Aleksić i Bojana Tamindžija, Clean Clothes Campaign Srbija.

Moderatorke: Marija Radaković i Dunja Jovanović, F.fm podcast (RadioAparat)

Tekstilna industrija u Srbiji nekad je zapošljavala oko 250.000 radnica i radnika. Tokom procesa privatizacije većina fabrika je prestala da postoji, a ono što je zamenilo zaokruženu tekstilnu privrednu granu je lon (lohn) proivodnja za velike modne marke u znatno manjim pogonima i sa neizvesnim rokom trajanja. Istraživanje koje je tokom 2017. godine sprovela organizacija Clean Clothes Campaign pokazalo je da je kršenje radnih prava u ovim fabrikama pravilo, a ne izuzetak; da radnice i radnici rade za plate koje su najčešće na nivou minimalne zarade i da je sindikalna organizovanost na jako niskom nivou.

Pored ugovaračkih i podugovaračkih poslova, pojedine strane kompanije su uz pomoć državnih subvencija otvorile i svoje direktne pogone u Srbiji, međutim ostaje otvoreno pitanje šta je sa domaćim brendovima? Na koji način njih tretira država? Koje su mogućnosti plasmana proizvoda na domaćem i inostranom tržištu i da li se radni uslovi i zarade razlikuju kad govorimo o pogonima koji proizvode isključivo za domaće brendove? Pokušaćemo da odgovorimo i na pitanje kako se globalizacija proizvodnje odevnih predmeta i obuće odrazila na autonomne dizajnerske inicijative koje ne podrazumevaju masovnu produkciju?

Nakon razgovora pozivamo vas i na nastavak druženja i razgovora u Društvenom centru “Oktobar” od 21h.

*Radni stolovi se održavaju u okviru programa Participativna demokratija koji od 2016. realizuju u saradnji Centar za politike emancipacije i Dom omladine Beograda.

**Dizajn: Ivo Matejin

Print Friendly, PDF & Email