Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije vas poziva da prisustvujete 28. po redu Radnom stolu u okviru programa Participativna demokratija koji realizujemo u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Radni sto #28 pod naslovom “Šta je veliki investicioni ciklus i kome će služiti” biće održan u četvrtak, 14. novembra u 19 časova, u tribinskoj sali Doma omladine Beograda.

Učestvuju:

Melanija Lojpur, Savez samostalnih sindikata Srbije,

Božo Drašković, Institut ekonomskih nauka,

Darko Vesić, Centar za politike emancipacije.

Razgovor vodi Aleksa Petković.

Krajem juna, vlast je najavila početak novog “investicionog ciklusa” do kraja ove godine. Vrednost najavljenih investicija je između 5 i 10 milijardi evra. Najavljuje se izgradnja metroa, auto-puteva, pruge i drugih projekata. U isto vreme kad se najavljuju ovi projekti, veliki deo Beograda je poplavljen, a najteže su pogođeni Borča i okolna naselja. Vlast je brzo reagovala i najavila da će biti izdvojena sredstva za izgradnju kanalizacije u roku od godinu i po dana. Građani su dobili obećanja, a videćemo da li će dobiti i kanalizaciju. Šta nam ovakav sled događaja govori o pravcu u kome se razvija naše društvo? Da li se na zadovoljenju potreba građana radi planski ili to zavisi od trenutne medijske senzacije? Kako će država platiti najavljeni investicioni ciklus? Da li je realno da Srbija obezbedi najavljena sredstva, a da to ne dovede do smanjivanja u drugim sektorima ili preteranog zaduživanja? Zbog toga je i opravdano pitanje da li su nam predloženi projekti potrebni ili bi taj novac mogao biti upotrebljen za projekte koji više odgovaraju potrebama građana. Uprkos tome što će investicioni ciklus imati značajne posledice na živote ljudi, odlučivanje o tako važnim pitanjima rezervisano je za uzak krug ljudi na vlasti. Da li se građani išta pitaju? Na kraju, da li je najavljeni investicioni ciklus samo još jedno predizborno obećanje koje će biti brzo zaboravljeno?

Print Friendly, PDF & Email