Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Radni sto br. 1

Centar za politike emancipacije vas poziva da tokom ove godine zajedno sednemo za Radni sto koji ćemo organizovati svake prve srede u mesecu u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Prvi u nizu Radnih stolova biće održan u tribinskoj sali Doma omladine Beograda u sredu 3. februara od 19 časova pod naslovom “Od socijalizma do kapitalizma i nazad”

Učesnici:
Bojan Marjanović, pisac i novinar
Stefan Slavković, novinar
Đorđe Balmazović, član kolektiva Škart

Razgovor će voditi Jelena Veljić, aktivistkinja i članica DC Oktobar.

Gotovo četvrt veka nakon raspada jugoslovenske federacije i rušenja socijalističkog poretka, socijalizam i Jugoslavija i dalje predstavljaju vitalne reference u svim zemljama bivše SFRJ. Interpretacije socijalističke prošlosti važan su osnov za izgradnju i legitimaciju kapitalističke sadašnjosti. Sa druge strane, interpretacija socijalističke prošlosti može biti i jedan od osnova za izgradnju otpora oblikovanju stvarnosti prema uzusima neoliberalnog kapitalizma.

Sećanja, neretko, odišu čitavim nizom protivrečnosti. Odnos spram prošlosti nikada nije univerzalno objektivan; on je uvek posredovan kako trenutnim materijalnim pozicijama pojedinaca/ki ili društvenih grupa, tako i dominantnom ideološkom matricom koja prožima društvo.

Čega se sećamo kada se sećamo socijalizma?
Šta nam je doneo i odneo kapitalizam?
Kako graditi alternativu?

Kao predložak za razgovor poslužiće zbornik “Bilan stanja – doprinos analizi restauracije kapitalizma u Srbiji” koji je CPE objavio 2015. godine.
Zbornik možete preuzeti OVDE >>>>

Print Friendly, PDF & Email