Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

U susret izborima uputili smo poziv za sastanak parlamentarnim političkim partijama na kojem bismo im izložili rezultate našeg istraživanja o mogućnostima uvođenja progresivnog poreza na zarade i razgovarali o reformi poreskog sistema Republike Srbije i potencijalima progresivne poreske politike. Kako se nalazimo u predizbornoj kampanji, smatrali smo da je važno da birači dobiju jasniju predstavu o stavovima partija kada je u pitanju progresivno oporezivanje.

Pozivu na sastanak odazvale su se Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde i predstavnici stranke Zajedno.

Ispred Demokratske stranke razgovarali smo sa Draganom Rakić, zamenicom predsednika Demokratske stranke i narodnom poslanicom, Nebojšom Novakovićem, predsednikom Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu i narodnim poslanikom, Filipom Tatalovićem, predsednikom odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini grada Beograda i kandidatom za narodnog poslanika, Ksenijom Marković, internacionalnom sekretarkom i narodnom poslanicom i Alisom Kockar, portparolkom stranke i kandidatkinjom za narodnu poslanicu.

Oni su izrazili spremnost da u okviru svoje stranke pokrenu razgovor o progresivnom oporezivanju, kao i da u budućem sazivu parlamenta ovu temu stave na dnevni red.

Ispred Stranke slobode i pravde razgovarali smo sa Brankom Miljušem, članom predsedništva, i Dušanom Nikezićem, potpredsednikom SSP-a.

Predstavnici SSP-a su istakli da je progresivno oporezivanje deo njihovog programa i strateškog usmerenja. Dušan Nikezić je istakao da se ova stranka zalaže za progresivno oporezivanje bogatstva i nasledstva, što su mere koje mogu dovesti do smanjenja nejednakosti u našem društvu. Takođe, istaknuto je da su modeli koje predlažemo za progresivno oporezivanje zarada prihvatljivi za SSP, posebno opcija koja bi omogućila značajnije povećanje niskih zarada.

Ispred stranke Zajedno sastali smo se Nikolom Nešićem, kandidatom za gradonačelnika Kragujevca i narodnim poslanikom srtanke Zajedno, kao i sa novosadskim odborom ove stranke i kandidatom za poslanika u pokrajinskom parlamentu Radivojem Jovovićem.

Oni su izrazili spremnost da podrže poreske politike koje utiču na smanjenje nejednakosti, da rade na daljem razvoju svojih programskih načela u skladu sa principima solidarnosti, ali i da u trenucima kada na republičkom nivou ne postoji spremnost da se radi na smanjenju socijalne nepravde iskoriste manevarski prostor koji postoji na lokalnom ili pokrajinskom nivou da bi unapredili mehanizme socijalne zaštite.

Tokom 2023. godine CPE je, sa grupom autora i autorki, radio na istraživanju o mogućnostima uvođenja progresivnog poreza na zarade u Srbiji.

Celo istraživanje moguće je pronaći na našem sajtu klikom OVDE >>>

U okviru istraživanja izradili smo i dve opcije progresivnog oporezivanja zarada koje bi omogućile redistribuciju bogatstva i rast najnižih zarada.

Motiv za izradu opcija za progresivno oporezivanje zarada proizilazi iz potrebe za rešavanjem problema siromaštva radnica i radnika u Srbiji, kao i potrebe da se interveniše u ogromne i rastuće nejednakosti u našem društvu.

Print Friendly, PDF & Email