Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije, Društveni centar “Oktobar” i transform! Europe vas pozivaju na razgovor “Uspon radikalne desnice u Evropi” koje će biti održan u prostorijama DC “Oktobar” (Strahinjića bana 33) u petak 26. oktobra sa početkom u 19:00.

Učestvuju:

Jovo Bakić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu,

Joakim Beker, profesor na Institutu za međunarodnu ekonomiju i razvoj u Beču.

Razgovor vodi Maja Krek, sociološkinja i članica DC „Oktobar“.

Razgovor će biti održan na engleskom jeziku.

Nedavni izborni rezultati u Švedskoj i Nemačkoj pokazali su da je radikalna desnica u usponu. Ekonomska kriza i mere štednje koje su nametnute kao odgovor na istu, pretočili su se u socijalnu krizu velikih razmera. Nacionalistička, ksenofobna retorika radikalne desnice dobro se uklopila u dato stanje. Sa velikih biznisa i narastajuće ekonomske nejednakosti, fokus je prebačen na izbeglice uz narastajuću islamofobiju. U zemljama u kojima je radikalna desnica na vlasti, poput Poljske i Mađarske, jasno se vide tendencije obračuna sa siromašnim slojevima i dalje suspenzije demokratije.

Bliže se i izbori za Evropski parlament koji će dobrim delom definisati dalje kretanje Evropske unije. Socijaldemokratija je odavno izneverila svoje tradicionalne glasače. Kontest ide na ruku radikalnoj desnici, pa se kao nužno postavlja pitanje konsolidacije progresivnih levih snaga kao političke opcije koja je u stanju da ponudi relevantne odgovore na krizu.

::::::::::::::::::::::::::::::

Razgovor je organizovan u okviru programa Studije socijalizma koji Centar za politike emancipacije sprovodi tokom 2018. godine uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung i transform! Europe.

Print Friendly, PDF & Email