Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Udruženi pokret slobodnih stanara i Centar za politike emancipacije vas pozivaju na razgovor “Zašto danas govorimo o socijalizmu?” koja će biti održana u subotu, 4. maja, u 19 časova u Media & Reform centru Niš.

O tome šta je socijalizam bio nekada, šta je on danas, a šta bi mogao biti sutra, govoriće Tanja Vukša, Darko Vesić i profesor Đokica Jovanović. Razgovor će voditi Nemanja Stevanović.

Kada je pao Berlinski zid, činilo se da je socijalizam zauvek postao deo prošlosti, kao još jedna zabluda koja je završila na đubrištu istorije. U zemljama koje su, poput Srbije prolazile kroz proces tranzicije u kapitalizam, ovo mišljenje je postalo naročito uvreženo – jedini put je bio put u neoliberalni kapitalizam. Alternative nije bilo.

Danas se, međutim, socijalizam vraća u igru upravo u zemljama kapitalističkog centra. Predsednički kandidati u SAD otvoreno govore o „demokratskom socijalizmu“, a najveća opoziciona stranka u Velikoj Britaniji izlazi na izbore nudeći skup prepoznatljivo socijalističkih politika. Istovremeno, nakon trideset godina priče o tržištu koje će rešiti sve, u Srbiji se ponovo govori o značaju zajedničkih dobara i javnih resursa. Da li je moguće da alternative ipak ima?

Razgovor se održava u sklopu programa Škola socijalizma koji ove godine realizuju u saradnji Udruženi pokret slobodnih stanara i Centar za politike emancipacije, a uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Print Friendly, PDF & Email