Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije poziva nadležne institucije da ispitaju slučaj smrti radnice fabrike Aster tekstil iz Niša i izađu sa verodostojnim podacima u javnost.

Prema izveštavanju medija postoje dve oprečne verzije događaja. Sudeći po izjavama koleginica preminule A.I. nadređeni u fabrici joj nisu dozvolili da ode do ambulante kada se požalila da se ne oseća dobro. Sa druge strane, prema verziji uprave fabrike, menadžment je sve učinio da joj se pruži neophodna pomoć. Kontradiktorne su i informacije iz Kliničkog centra Niš prema kojima je A.I. u hitnu pomoć stigla “jedva merljivim vitalnim funkcijama”, spram verzije uprave fabrike prema kojoj je A.I. “sve vreme bila svesna i prisebna i komunicirala kako sa zaposlenima tako i sa medicinskim radnicima”.

Zbog ozbiljnosti situacije ne smemo biti prepušteni nagađanju. Ovo je treća smrt u nedelju dana koja se povezuje sa neadekvatnim uslovima na radnom mestu i javnost u Srbiji je sa razlogom uznemirena.

Prema istraživanjima Centra za politike emancipacije loši radni uslovi karakterišu gotovo sve fabrike iz sektora tekstila, kože i obuće, a koje su deo proizvodnih lanaca velikih modnih brendova.

Od samog otvaranja pogona “Aster tekstila” u Nišu zaposlene su prijavljivale probleme vezane za uslove rada. Radnice sa kojima smo mi bili u kontaktu prijavljivale su pritisak uprave da se radi više, uz pretnje otkazima zbog “neprofitabilnosti”. Generalno loš tretman praćen je pritiskom i ucenama da se radi prekovremeno. Klimatizacija i grejanje su, prema svedočenjima radnica, u potpunosti neodgovarajući, a radna mesta su bila puna prašine, dok je odeća, kako navode zaposlene, prekrivena buvama i hemikalijama. Pokušaji protesta i sindikalnog organizovanja su gušeni, a sve žalbe su, kako navode radnice, praćene kratkom rečenicom: “Vrata su vam tamo.”

FOTO: Yevgenia Belorusets

Saznanja koja mi imamo uklapaju se sa informacijama koje je objavio N1, a prema kojima su se radnice i ranije žalile Inspektoratu za rad na loše radne uslove, uskraćivanje prava na godišnji odmor, neadekvatnu klimatizaciju hale, i sl. Možda i najindikativnije, radnice su i ranije svedočile da se dešavalo da neko kome je pozlilo mora da ostane na poslu uprkos preporukama lekara. Spram svih ovih informacija cinično deluje kada na sajtu “Aster tekstila” vidimo da se kompanija deklariše kao bastion odgovornog upravljanja i održivog poslovanja, zabrinuta za zdravlje i dobrobit ljudi.

“Aster tekstil” posluje u Srbiji od 2016. godine. Za otvaranje pogona ukupne vrednosti 9 miliona evra ova kompanija dobila je oko 2 miliona evra iz budžeta Republike Srbija uz obavezu da će zaposliti 2000 ljudi. Prema poslednjem izveštaju koji je dostupan na sajtu ove firme u Nišu je 2021. godine radilo tek nešto više od 600 radnika i radnica. U istom izveštaju navodi se da je godišnji obrt kompanije 96,9 miliona evra, a profit 28,6 miliona evra. “Aster tekstil” proizvodi odeću za neke od najpoznatijih svetskih brendova kao što su Armani, Esprit, Karl Lagerfeld, Lacoste, Tommy Hillfiger, Timberland, Urban outfitters, Marks and Spencer i mnoge druge.

Print Friendly, PDF & Email