Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Clean Clothes Campaign Srbija najoštrije osuđuje niz  uvreda na račun radnica koje je Predsednik Republike Srbije uputio tokom posete gradilištu buduće turske tekstilne fabrike „Eurotay” u Kraljevu.

Da podsetimo, Predsednik je, ovom prilikom, pozvao turske investitore da budu „fini i ljubazni prema našim ženama”, što znači sledeće: Prvo, da sebe stavlja u ulogu muškarca tutora koji te iste „naše žene” – valjda nemoćne da same o sebi brinu – predaje u ruke nekim drugim muškarcima, doduše uz očinsku opomenu da budu „fini i ljubazni”; Drugo, ako imamo u vidu da se ovde radi o budućim radnicama i njihovom budućem poslodavcu, Predsednik poštovanje radnih prava i uslova rada vadi iz zakonskog okvira i stavlja na miliost i nemilost dobrih manira poslodavca. Kao da sve ovo nije dovoljno ponižavajuće, Predsednik u obraćanju turskom investitoru pravi krajnje neprihvatljivu seksualnu insinuaciju na račun odnosa poslodavac – radnice, verovatno nesvestan činjenice da je seksualno uznemiravanje žena na random mestu od strane nadređenih česta pojava koja ostaje neprijavljena  iz straha od stigme i straha od gubitka posla.

Posebno je licemerna predsednikova izjava da buduće radnice u turskoj tekstilnoj fabrici „znaju da neće postati bogate, ali da će moći da prežive”, jer je vlast ta koja privlači „strane investicije” podatkom da je cena radne snage u tekstilnoj industriji u Srbiji 85% niža od  proseka Evropske Unije. Sa druge strane, većina žena u Srbiji nema alternativu nego je prinuđena da prihvata najniže plaćene poslove poput poslova u tekstilnoj industriji, koje pored niske zarade karakterišu teški radni uslovi i nepoštovanje radnih i sindikalnih prava. Radnice u tekstilnoj industriji zaista znaju da neće postati bogate, kao što znaju da radeći samo za platu kod stranih investitora neće moći da prežive, pa su najčešće prinuđene da rade i po nekoliko dodatnih poslova.  Ako uzmemo u obzir i redovan kućni rad, koji mahom i dalje obavljaju jedino žene, dobićemo kompletnu sliku položaja tekstilnih radnica u Srbiji uz koju bahatost predsednikovih seksističkih izjava dolazi do punog izražaja.

Clean Clothes Campaign Srbija smatra da ovakvo ponašanje nije slučajno, nego da pre svega plastično odslikava posednički odnos vlasti prema državi i stanovništvu, kome je svojstven seksistički odnos prema ženama. Takva vlasta nam svakodnevno poručuje da je sve  – uključujući živote i tela žena – nemi predmet trgovinske razmene u interesu pojedinaca na vlasti i takozvanih „investitora”. A stanovništvo je dobro onda kad je nemo, poslušno i spremno da trpi poniženja vlasti i poslodavaca za jedva 200 evra mesečno.

Clean Clothes Campaign Srbija poziva radnice i radnike, sindikate, feminističke i druge organizacije civilnog društva, medije, pojedinke i pojedince da javno osude ovakav način tretiranja radnica i radnika, koji ne gazi samo interese svih nas, nego i naše elementarno dostojanstvo.

Istraživanje o uslovima rada u tekstilnoj industriji koje je rađeno 2017. godine možete preuzeti OVDE>>>
Print Friendly, PDF & Email