Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Publikacija Venecuela — Ključne perspektive s Juga je druga po redu publikacija koju objavljujemo u okviru edicije Studije socijalizma. Cilj edicije je da učini dostupnijim teorijske i analitičke tekstove koji mogu pomoći promišljanju socijalističkog društva i daljem razvoju borbe za takvo društvo. Venecuela predstavlja jedan slučaj savremenog pokušaja izgradnje socijalizma. Rastrzano protivrečnostima venecuelansko društvo je stalni predmet debate koja pokriva čitav politički spektar. Objavljivanjem ove publikacije želimo da čitateljkama i čitateljima u Srbiji približimo jedan deo ove debate koji se odvija unutar latinoameričke levice.

Publikacija je prvi put objavljena u izdanju Transnational Institute iz Amsterdama kao:
“Venezuela – Pressing perspectives from the South”, ed. Daniel Chavez, Hernán Ouviña, Mabel Thwaites Rey; Transnational Institute, Amsterdam, 2017.

Iz uvoda priređivača:

“Ideje predstavljene u ovom izveštaju pokazuju da je moguće stati u odbranu bolivarskog procesa i istovremeno kritikovati neke od njegovih najočiglednijih ograničenja ili grešaka, kao i da je moguće kritikovati vladu, a istovremeno braniti brojne pobede i ostvarenja ovog procesa.

Ova publikacija je takođe i implicitno priznanje da nijedan transformativni proces nije hemijski čist u pogledu svojih ciljeva, silâ koje ga pokreću ili rezultata. Kao što Atilio Boron (Atilio Boron) ističe pred sam kraj ove publikacije, nije u pitanju ućutkivanje naše kritike bolivarske vlade, već identifikovanje konkretnih problema i predlaganje alternativa kroz iskrenu i drugarsku debatu kako bi se unapredilo njeno delovanje.”

Prevod: Mirjana Kosić

Prelom i dizajn: KURS

Publikaciju možete preuzeti klikom OVDE >>>

Objavljeno uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung – Southeast Europe.

Print Friendly, PDF & Email