Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Centar za politike emancipacije pokrenuli smo pre tačno deset godina. U nedostatku drugih organizacionih okvira kroz koje bismo kanalisali našu potrebu za društvenim angažmanom i društvenim istraživanjima, kreirali smo novi prostor za delovanje. Cilj nam je bio da, nakon decenija urušavanja socijalno-ekonomske baze našeg društva, ponudimo drugačiju perspektivu u pogledu na istoriju, ali i budućnost. Želeli smo da ukažemo na to da alternativa postoji i da možda ipak ne živimo kraj istorije.

Deset godina bez stajanja

Fokus našeg rada bila su i ostala javna dobra, radna prava i političko obrazovanje. U deceniji koja je za nama organizovali smo dve letnje škole, kao i sedam konferencija sa brojnim međunarodnim gostima među kojima bismo voleli da pomenemo Lea Paniča, Margit Majer, Hilari Vejnrajt, Baskara Sunkaru, Sema Gindina i Mariku Frangakis. Organizovali smo i veliki broj javnih razgovora tokom kojih smo, između ostalih, ugostili i Majkla Lebovica, Kostasa Lapavicasa, Ursulu Hjus, Borisa Kagarlickog i Katrin Samari. U saradnji sa Domom omladine Beograda realizovali smo više od 30 javnih diskusija u okviru programa “Radni sto”. Sa sindikatima i radnicama i radnicima u tekstilnoj industriji održali smo šest radionica na kojima smo razmenjivali iskustva organizovanja i borbe za bolje uslove rada. Već šestu godinu zaredom organizujemo program Studije socijalizma koji je do sada pohađalo više od 130 ljudi.

Objavili smo i veliki broj istraživanja i knjiga. Među važnijim istraživačkim poduhvatima su i knjige “Bilans tranzicije – Doprinos analizi restauracije kapitalizma u Srbiji”, “Istraživanje o uslovima rada u tekstilnoj industriji u Srbiji”, “Voda je zajedničko dobro – Prilog za borbu protiv privatizacije vodosnabdevanja” i “Vratimo socijalizam u igru – Elementi za promišljanje socijalističke alternative”. Preveli smo i objavili veliki broj publikacija stranih autora poput knjige “ABC socijalizma” koja je prethodno objavljena u izdanju Jacobin magazina, kao i jedno od najvažnijih savremenih marksističkih dela “Prevazići Kapital” kanadskog ekonomiste Majkla Lebovica.

Od 2017. godine CPE je organizacija članica inicijative Clean Clothes Campaign (CCC), globalne mreže čiji su fokus radni uslovi i osnaživanje radnica i radnika u industriji tekstila i odevnih predmeta, a od 2018. godine CPE je postala i organizacija posmatračica u sklopu mreže Transform! Europe, političke fondacije bliske Partiji evropske levice.

Godina borbe za dostojanstven život i rad

Ni godina koja je za nama nije bila ništa manje uzbudljiva.

Krenuli smo u kampanju za platu za život uz zahtev da radnice i radnice zaslužuju zarade od kojih će moći dostojanstveno da žive. U sklopu mreže CCC lansirali smo metodologiju za obračun plate za život u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope – Europe Floor Wage. Plata za život mora pokriti osnovne potrebe radnica i radnika i njihovih porodica. Nažalost, minimalne zarade u ovom regionu pokrivaju u proseku tek jednu četvrtinu plate za život. Istovremeno, kompanije ostvaruju enormne profite. Ovo je sumorna činjenica koju moramo iz korena menjati.

U saradnji sa Savezom samostalnih sindikata i Ujedinjenim granskim sindikatima “Nezavisnost” organizovali smo kampanju “Diži minimalac!”. Cilj nam je bio da podržimo sindikate i pomognemo da tema minimalnih zarada postane centralna za naše društvo. Želeli smo da ukažemo na to da povećanje minimalnih zarada utiče i na povećanje ostalih zarada, smanjenje nejednakosti u društvu i opšte povećanje životnog standarda stanovništva, a da je borba sindikata borba svih nas. Akciju je podržao i veliki broj organizacija i javnih ličnosti.

Program Studije socijalizma i ove godine je okupio je veliki broj domaćih, regionalnih predavača. U sklopu Studija pokrenuli smo i dva dodatna modula – prvi se bavio feminizmom, a drugi, koji smo realizovali u saradnji sa Ministarstvom prostora, fokusirao se na stambene politike i urbani razvoj. Studije socijalizma ove godine pohađalo je 34 ljudi.

U okviru naše izdavačke delatnosti, u klopu edicije Studije socijalizma objavili smo publikaciju Izgradnja drugačije Evrope Marka Botenge. Objavljivanjem ove publikacije želeli smo da doprinesemo debati i političkom orijentiru spram pitanja Evropske unije. Na našem sajtu, u rubrici Osvrti, objavili smo i novih osam tekstova sa širokim spektrom tema – od savremenih tokova kapitala i ustaljenih problema na levici, preko aktuelnih borbi za radna prava, pa do analiza kineskog društva.

Kao organizacija registrovana za pružanje pravne pomoći, odgovorili smo na više od 50 upita vezanih za različite probleme kršenja radnih prava. Ove godine smo pokrenuli i sajt RadnaPrava.rs na kojem je moguće putem kratkog upitnika informisati se o tome da li su vam prava na radnom mestu prekršena.

I na druge načine smo pružali podršku radnicama i radnicima širom Srbije. U saradnji sa Centrom za dostojanstven rad reagovali smo na brutalna kršenja radnih prava u leskovačkoj fabrici Aptiv. Podržavali smo zahteve radnica iz knjaževačke fabrike “Đuzepe Leva” za isplatom zaostalih zarada i ostalih naknada koje im je firma dugovala. Podržali smo i radnice iz valjevske fabrike “Valy doo” i sindikat Sloga koji su zahtevale dostavljanje jasnih kriterijuma kojima se kompanija vodi u procesu najavljenje reorganizacije tokom koje je veliki broj radnica i radnika ostao bez posla. Stali smo uz zahtev Saveza samostalnih sindikata Srbije da se izmeni član 188 Zakona o radu kojim je definisana zaštita sindikalnog članstva na radnom mestu jer trenutno rešenje ne pruža dovoljnu zaštitu i drastično otežava sindikalno organizovanje na radnom mestu. Sa grupom organizacija zanalizirali smo negativne efekte najavljenih izmena Zakona o sezonskim poslovima i zahtevali njihovo povlačenje iz procedure.

U septembru smo organizovali jednodnevnu radionicu za radnice i radnike u tekstilnoj industriji. Okupili smo zaposlene iz Valjeva, Knjaževca, Bele Crkve i Rume, razgovarali smo i razmenjivali iskustva. Predstavili smo i moguće mehanizme pomoći koje nudimo u sklopu aktivnosti mreže CCC.

U saradnji sa Evropskim centrom za ustavna i ljudska prava iz Berlina i fondacijama Brot fur die Welt i Rosa Luxemburg Stiftung organizovali smo predstavljanje novog nemačkog Zakona o dužnoj pažnji u lancima snabdevanja u čijoj osnovi leži potreba da se definiše odgovornost nemačkih kompanija i kompanija koje posluju u Nemačkoj za poštovanje radnih i ljudskih prava i zaštite životne sredine duž celog lanca snabdevanja. Sa sindikatima i organizacijama civilnog društva razgovarali smo o mogućoj upotrebi ovog zakona u borbi za radna prava i zaštitu životne sredine u Srbiji.

Pokrenuli smo i podkast Povratak utopije. U tri snimljene epizode pokrivali smo neke od aktuelnih društveno-političkih dešavanja – od brobe radnika i radnica na internetu, preko seciranja socijalne slike Srbije, pa do ekoloških problema i borbi.

Hvala svima koji prate i podržavaju rad Centra za politike emancipacije. Hvala i svim organizacijama i pojedincima sa kojima smo sarađivali ove, ali i prethodnih godina. Očekuje nas uzbudljiva nova godina, a verujemo i još jedna decenija borbe za radna prava i javna dobra jer dokle god profit bude važniji od ljudi mi nećemo stajati.

Print Friendly, PDF & Email