Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

ZAGLAVLJENI NA PERIFERIJI

Analize procesa periferizacije i kritike tranzicijskog diskursa

 

07. mart, Dom omladine Beograda

18:00 Primož Krašovec: O nekim protivurečnostima postsocijalističke europske ideologije

20:00 Asbjørn Wahl: Uspon i pad države blagostanja

 

Primož Krašovec je nezavisni istraživač, publicista i prevodilac. Urednik je časopisa Borec, izdavačke kuće Naprijed! i član Delavsko-punkerske univerze iz Ljubljane.

Asbjørn Wahl je savetnik pri Norveškom sindikatu javnih i komunalnih radnika i predsednik upravnog odbora norveške organizacije Kampanja za socijalnu državu. Takođe radi kao potpredsednik Sekcije radnika u drumskom saobraćaju pri Međunarodnoj federaciji radnika u transportu (ITF) i predsednik je ITF-ove Radne grupe o klimatskim promenama. Član je i koordinacionog odbora Foruma socijalna Evropa, neformalne mreže progresivnih sindikalista u Evropi, i deluje u radu mreže Rad i globalizacija. Obrazovan kao istoričar i sociolog, objavio je niz članaka iz oblasti politike, socijalnih i radničkih pitanja u časopisima i knjigama u Norveškoj i van nje. Njegova najnovija knjiga je “The Rise and Fall of the Welfare State” (Pluto Press, London, 2011.).

>>>>>>>>>>>>>>>>>

Tokom 2013. godine Centar za politike emancipacije u saradnji sa Domom omladine Beograda i uz podršku fondacije Roza Luksemburg organizovaće seriju predavanja pod zajedničkim nazivom Zaglavljeni na periferiji: analize procesa periferizacije i kritike tranzicionog diskursa. Više o prolećnim predavanjima saznajte klikom ovde >>>

Takozvane tranzicione procese u Istočnoj Evropi napokon treba nazvati pravim imenom – procesima periferizacije. U suštini, tamo kuda su krenula pre više od dve decenije, nekadašnja socijalistička društva su odavno već stigla: na mesto (polu)periferije svetskog kapitalističkog sistema. Problem aktuelnih procesa neće biti razrešen bez radikalnog preispitivanja samih osnova postojećeg sistema.

Naredni događaj iz istog ciklusa, biće održan 12. aprila, a gošće na ovim predavanjima biće Ursula Huws, profesorka na Studijama rada i globalizacije na Univerzitetu Hertfordshire, i  Catherine Samary, predavačica i istraživačica na Univerzitetu Paris-Dauphine i Institutu za evropske studije.

Zaglavljeni na periferiji, 07. mart

Print Friendly, PDF & Email