Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

ZAGLAVLJENI NA PERIFERIJI

Analize procesa periferizacije i kritike tranzicijskog diskursa

15. oktobar, Dom omladine Beograda

18:00 Hilary Wainwright: Transformativna moć i političko organizovanje
20:00 Anita Tolić, Bercan Aktaş, Dinko Kreho: Na ulicama Balkana

Jesenji deo ciklusa Zaglavljeni na periferiji otvaraju predavanje Hilary Wainwright i okrugli sto na kojem će govoriti Anita Tolić, Bercan Aktaş i Dinko Kreho.

Hilary Wainwright će u svom izlaganju govoriti o potencijalima i ograničenjima socijalnih pokreta, njihovoj profesionalizaciji, vezi sa sindikatima i drugim društvenim organizacijama, kao i o perspektivama transformativnog organizovanja i mogućnostima prevazilaženja kapitalizma. Govornici/e na okruglom stolu pod nazivom “Na ulicama Balkana” predstaviće nedavne protestne pokrete na ulicama gradova Turske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Uz osvt na generalnu socijalno-ekonomsku situaciju u ovim zemljama kroz razgovor ćemo razmotriti i perspektive društvenih pokreta na Balkanu.

Hilary Wainwright je vodeća autorka i istraživačica novih oblika odgovornosti unutar političkih partija, pokreta i države. Urednica je popularnog britanskog levičarskog časopisa Red Pepper. Dokumentovala je veliki broj primera novih demokratskih pokreta, od Brazila do Britanije, kao i pouke koje se za progresivnu politiku iz njih mogu izvući. Pored angažmana u Transnacionalnom institutu (TNI), radi i kao viša istraživačica-saradnica pri Odeljenju za mirovne studije Međunarodnog centra za studije participacije na Univerzitetu u Bredfordu (UK). Među naslove koje je objavila ubrajaju se Reclaim the State: Experiments in Popular Democracy (Verso/TNI, 2003) i Arguments for a New Left: Answering the Free Market Right (Blackwell, 1993).

Bercan Aktaş je aktivista i student na odeljenju za Medije i komunikacione sisteme na Bilgi univerzitetu u Istanbulu, jedan je od osnivača Zeleno-leve partije za budućnost. Anita Tolić je studentkinja sociologije i anglistike te članica Delavsko-punkerske univerze i Inicijative za demokratski socijalizam. Dinko Kreho je publicista i književni kritičar koji živi na relaciji Zagreb-Sarajevo.

Tokom 2013. godine Centar za politike emancipacije u saradnji sa Domom omladine Beograda i uz podršku fondacije Roza Luksemburg organizuje seriju predavanja pod zajedničkim nazivom Zaglavljeni na periferiji: analize procesa periferizacije i kritike tranzicionog diskursa. Više o prolećnim predavanjima saznajte klikom ovde >>>

U sklopu prolećnog dela ciklusa predavanja su održali Primož Krašovec, Asbjorn Wahl, Ursula Huws, Catherine Samary, Goran Musić i Michael Lebowitz. Naredni događaj iz istog ciklusa biće održan 9. novembra kada će predavanje održati Boris Kagarlitsky, ruski marksistički teoretičar i sociolog, disident u Sovjetskom savezu i post-sovjetskoj Rusiji i John Milios, profesor političke ekonomije i istorije ekonomske misli na Nacionalnom tehničkom univerzitetu u Atini.

Zaglavljeni na periferiji, 15. oktobar

Print Friendly, PDF & Email