Svi radnici i radnice imaju pravo na dobre i sigurne uslove rada.

Radnice i radnici imaju pravo da se sindikalno organizuju i imaju pravo na zaradu koja će im omogućiti dostojanstven život.

Od maloprodajne cene od 100 evra za jedan par cipela tek 0,5 evra odlazi na plate radnica i radnika u proizvodnji.

Kakvu odgovornost prema radnicama i radnicima ima kompanija (brend) koja ih ne zapošljava direktno?

U globalizovanoj ekonomiji odeću i obuću koju nosimo proizvode radnice širom sveta. Pre nego što se nađu u prodavnicama poznatih brendova odevni predmeti i obuća prošli su proces proizvodnje i distribucije kroz najčešće nekoliko kompanija i nekoliko zemalja. CCC smatra da odgovornost brenda obuhvata ceo lanac snabdevanja sve do radnica koje rade od kuće.

Sve kompanije – velike i male – u stanju su da izdvoje sredstva za praćenje kontrole kvaliteta svojih proizvoda duž celog proizvodnog lanca. Ako je u ove svrhe moguće izdvojiti sredstva, kompanije bi mogle i morale da izdvoje i sredstva kojima bi osigurali dostojanstvene radne uslove i poštovanje radnih prava u celom lancu snabdevanja.

Kompanije na ovom planu mogu sarađivati i udruživati se radi razmene informacija o sistemima, metodama i procedurama, kao i radi podele troškova nadgledanja i verifikacije uslova rada u svojim lancima snabdevanja.

Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije