Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Clean Clothes Campaign Srbija i Centar za politike emancipacije u potpunosti podržavaju obustavu rada u knjaževačkoj fabrici “Đuzepe Leva” (Giuseppe Leva) i zahteve radnica za isplatom zaostalih zarada i ostalih naknada koje im firma duguje, a menadžment firme pozivamo da ispuni sve zahteve radnica te firme i ubuduće deluje u skladu sa Zakonom o radu Republike Srbije.

Radnice knjaževačke firme “Đuzepe Leva” u ponedeljak su spontano obustavile rad zbog neisplaćivanja dela zarada, zbog toga što su im plate manje od minimalca, zbog neplaćenog prekovremenog rada i zbog velikih pritisaka koje radnice trpe od strane menadžmenta fabrike.

Jedna od radnica koja je želela da ostane anonimna izjavila je da su pritisci veoma česti i da gazda radnice poziva da se vrate na posao čak i kada su na bolovanju. Ona dodaje da su neki od slučajeva prijavljivani inspekciji rada, ali da su iz inspekcije rada reagovali tek kad je došlo do spontane obustave rada.

Foto: Yevgenia Belorusets

Naša dosadašnja istraživanja u grani tekstila, kože i obuće na polju poštovanja radnih prava, potvrđuju da su ovakve prakse poslodavaca česte, naročito u onim fabrikama u kojima ne postoji organizovan sindikat.

Iako u većini slučajeva poslodavac ne gleda blagonaklono na radničko udruživanje u sidnikat, Zakonom o radu Republike Srbije se garantuje sloboda sindikalnog udruživanja svim zaposlenim, a sindikat ostaje najbolje sredstvo zaštite radnih prava i da suprostavljanja gore navedenim protivzakonitim i nehumanim praksama poslodavaca.

Centar za politike emancipacije, poziva sve radnice i radnike koji smatraju da su im ugrožena radna prava ili ukoliko smatraju da firme u kojima rade ne poštuju zakon da se za besplatan pravni savet mogu potpuno anonimno obratiti klikom OVDE >>>

Print Friendly, PDF & Email