Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Od početka novembra Centar za politike emancipacije otvara novi kanal za pomoć radnicama i radnicima u sektoru tekstila, kože i obuće.

Zaposleni u navedenom sektoru koji su svedočili kršenju radnih prava ili im je potrebna bilo kakva informacija vezana za radno pravo imaju mogućnost da nam se jave popunjavanjem formulara koji se nalazi na našem sajtu i do kojeg je moguće doći klikom OVDE >>>

Naš pravni tim učiniće sve što je u našoj mogućnosti da obezbedi relevantne pravne informacije i pruži neophodnu podršku. Svim radnicama i radnicima koji nam se jave garantovana je anonimnost i zaštita podataka.

CPE je od 2017. godine organizacija članica Clean Clothes Campaign mreže, međunarodne inicijative koja deluje od 1989. godine i koja je posvećena poboljšanju uslova rada i osnaživanju radnica i radnika u globalnoj industriji odevnih predmeta i obuće. Aktivno sarađujemo sa sindikatima, kako u Srbiji, tako i u regionu. Nedavno smo kao deo regionalne mreže zabeležili i prvu veću pobedu tekstilnih radnica u ovom delu Evrope.

Aktivno smo podržali borbu radnica rumunske fabrike Tanex. Nakon što su im uskraćene zarade tokom pandemije COVID-19 radnice ovog preduzeća su se javno pobunile i uspele da se izbore za svoja primanja, ali i pravo na sindikalno organizovanje. Ovo je prvi slučaj u našem regionu da su veliki brendovi bili primorani da obrate pažnju na uslove rada u fabrici koja je njihov dobavljač.

U toku protekle tri godine u Srbiji smo uradili četiri obimna terenska istraživanja o uslovima rada u tekstilnoj industriji, od kojih je jedno dostupno na našem sajtu. Poslednje objavljeno istraživanje, koje se bavi uslovima rada u fabrikama koje proizvode za nemačke modne brendove, dostupno je na sajtu CCC.

FOTO: Yevgenia Belorusets

Istraživanja su pokazala da je nivo sindikalne organizovanosti u ovom sektoru izrazito nizak, dok je kršenje radnih prava učestalo. Neka značajnija zabeležena kršenja prava uključuju: zastrašivanje, pretnje otkazom, ograničena ili zabranjena upotreba toaleta, ilegalno prekoračenje prekovremenih radnih sati, neplaćen ili neadekvatno plaćen prekovremeni rad, loši higijenski uslovi i generalno nebezbedni uslovi rada, nezakonito produženje kratkoročnih ugovora preko dve godine, uskraćivanje prava na pun godišnjeg odmora, itd.

Kako bismo pomogli ugroženim radnicama i radnicima u sektoru tekstila, kože i obuće, potrudili smo se da obezbedimo pravnu podršku i time odgovorimo na individualne i grupne probleme zaposlenih u ovoj industrijskoj grani.

Print Friendly, PDF & Email