Centar za politike emancipacije
info@cpe.org.rs
www.cpe.org.rs
Copyleft 2018 CPE
Partnerske organizacije

Radnice iz Rumunije koje su šile za evropske brendove izborile su se za plate koje su ostale neisplaćene tokom COVID-19 pandemije.

Grupa radnica i radnika, koja radi u fabrici Tanex u Rumuniji, primila je zaostale zarade nakon intenzivne i viralne medijske kampanje. Posle prvog meseca pandemije, radnice ove firme su dobile plate u iznosu od samo 140 evra, što predstavlja tek polovinu njihove ugovorene plate. Mreža Clean Clothes Campaign i njeni partneri su pritisnuli Inditex, Holy Fashion i jedan od vodećih britanskih brendova: tri kompanije čiji se proizvodi izrađuju u ovoj fabrici. Međunarodni pritisak je prisilio brendove da preuzmu odgovornost i iniciraju rešavanje pitanja kršenja radnih prava između radnica i menadžmenta.

Kao i hiljade drugih radnika i radnica širom sveta i radnicima Tanex-a su plate bez ikakvog opravdanja smanjene tokom pandemije. U normalnim okolnostima, tekstilni radnici i radnice u Rumuniji dobijaju minimalnu zaradu u iznosu od 278 evra – uključujući i prekovremeni rad. Minimalac u Rumuniji pokriva tek 24% iznosa plate za život, odnosno, prema podacima iz 2018. godine, dostiže tek 76% iznosa koji predstavlja granicu siromaštva za tu zemlju. Radnici i radnice fabrike Tankes su prema tome tokom pandemije primali samo 10 do 15 procenata plate za život.

Ostali oblici kršenja radnih i ljudskih prava koji su se u Tanex-u dešavali tokom pandemije uključuju zastrašivanje i uznemiravanje radnica i radnika, odbijanje da se isplati prekovremeni rad kao i izbegavanje uplaćivanja poreza i doprinosa.

Jedna radnica prekida tišinu

Agelika Manole, jedna od radnica ove fabrike, istupila je u javnost iznoseći informacije o zloupotrebama. Javno je objavila svoj platni listić i time pokazala da je ona, zajedno sa mnogim koleginicama i kolegama, primila samo polovinu zakonom garantovane minimalne zarade. Bila je jedina koja je skupila hrabrost da progovori zbog straha od odmazde poslodavca.

Angelika Manole, radnica u fabrici Tanex

Ispostavilo se da je taj strah bio opravdan. Nakon što su njene objave postale viralne na društvenim mrežama, menadžment Tanex-a javno negira da su se navedeni prekršaji desili i daje joj otkaz uz argument da je “davala izjave za medije”.

Inspektorat rada, odgovoran za radnička prava, na početku se stavio na stranu poslodavca prihvativši priču da su radnice, zapravo, uzele neplaćene odmore. Ipak, nakon javnog pritiska na Ministarstvo, u čijoj se nadležnosti nalaze pitanja radnih prava, ministar je naložio novu inspekciju, a potom se čak i lično izvinio Angeliki. Fabrika je kažnjena zbog neisplaćivanja minimalne zarade i zbog neposedovanja dokumantacije o neplaćenim odsustvima. Ovaj je slučaj adekvatno obrađen tek nakon što se grupa radnica udružila sa mrežom Clean Clothes Campaign nakon čega je izvršen pritisak na brendove koji svoje proizvode dobavljaju iz ove fabrika. Usled pritiska od strane CCC mreže, brendovi su naposletku počeli da komuniciraju sa fabrikom. Sindikalno organizovanje, koje je do tada bilo zabranjeno, nakon izvršenog pritiska je dozvoljeno. Konačno, u septembru su isplaćena sva zaostala dugovanja i radnicama još uvek zaposlenim u Tanex-u i onima koje su u međuvremenu napustile posao.

Poziv brendovima: platite svoje radike i radnice

#PayYourWorkers

Situacija u Tanex-u ni u kom slučaju nije izuzetak. U tekstilnoj proizvodnji širom sveta, u Aziji, Evropi, Africi i Južnoj Americi radnice i radnici su često ostavljeni bez plata i bez otpremnina. Stoga CCC mreža poziva brendove i maloprodajne kompanije da nadgledaju svoje proizvodne lance, da se ne prave slepi pred slučajevima kao što je Tanex i da obezbede da radnice i radnici redovno dobijaju novac koji su zaradili. Brendovi i maloprodajne kompanije svoju posvećenost mogu potvrditi javnim, jasnim i glasnim stavom kojim garantuju sigurne plate svim radnicama i radnicima duž celog lanca proizvodnje (wage assurance). Koliko god da smo srećni i zadovoljni što su radnice Tanex-a – koje su deo naše #PayYourWorkers kampanje – u potpunosti isplaćene, ipak podsećamo da stotine hiljada radnica i radnika širom sveta čeka na punu isplatu svojih zarada. Na brendovima je dužnost da preduzmu korake kako bi svi radnici i radnice bili isplaćeni u potpunosti.

Rumunija, zajedno sa Italijom, nalazi se na vrhu liste zemalja sa najviše radnica i radnika u tekstilnom sektoru u Evropskoj uniji. Prema nekim procenama čak 90% radne snage u ovom sektoru čine žene koje, u oko 9.000 fabrika, rade za brendove kao što su H&M, Zara i Nike. Dok mnogi smatraju da je zarada žena tek manji deo porodičnih prihoda, mi podećamo da su u realnosti mnoge od ovih radnica primorane da izdržavaju cele porodice samo od sopstvenih plata.

Pomoć radnicama i radnicima u Srbiji

Sistem urgentne pomoći Clean Clothes Campaign dostupan je radnicima i radnicama u tekstilnoj industriji i u Srbiji. Za više informacija kliknite OVDE >>>

Takođe, ukoliko radite u industriji tekstila, kože i obuće i potrebne su vam pravne informacije iz domena radnog prava, možete nam se obratiti putem formulara do kojeg ćete doći klikom OVDE >>>

Print Friendly, PDF & Email